Uvodna riječ

Dobrodošli na internetsku stranicu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pragu!

Srdačno vas pozdravljam svjesna da je ova internetska stranica, koju često ili povremeno posjećujete, jedan od oblika informiranja o sadržaju naših svekolikih aktivnosti na najbrži način i uz doseg najvećeg broja zainteresiranih. Nudimo i pregled aktualnosti iz domovine te korisne elektroničke poveznice vezane uz hrvatsko-češke odnose. Naše se djelovanje može pratiti i putem naše Facebook stranice. Djelatnici Veleposlanstva rado će uspostaviti i osobni dijalog sa svima vama, odgovoriti na vaše upite, a posebno zajednički poraditi na realizaciji kreativnih ideja i projekata koje želite podijeliti s nama te i tako osobno pridonijeti našem zajedničkom radu u promoviranju Hrvatske u Češkoj. Nastojat ćemo proaktivno, s puno entuzijazma i pozitivne energije te otvorenosti obavljati svoju diplomatsku misiju kako bismo pokazali da je Hrvatska moderna i odgovorna država koja je svoje mjesto u međunarodnom okružju zasluženo ostvarila.

Hrvati i Česi dva su prijateljska slavenska srednjoeuropska naroda koja svoje uzajamne odnose i prijateljstvo izgrađuju stoljećima, a u njihov uspjeh mnogi su znani i neznani ljudi ugradili svoje emocije, znanje i osobnu prepoznatljivost, političku, gospodarsku i kulturnu, uz puno uzajamno uvažavanje i poštovanje. Stoga hrvatsko-češko prijateljstvo stvara čvrst i održiv most između dvaju naroda. Zajedničko pozicioniranje članstvom u Europskoj uniji i NATO-u samo je dodatno ojačalo uzajamnu  povezanost i dalo međusobnim odnosima novu, posebno vrijednu i važnu euroatlantsku dimenziju, koja je osnova i poticaj zajedničkog djelovanja u području političkih odnosa, gospodarstva s naglaskom na investicijama, trgovinskoj razmjeni i turizmu, sigurnosti, znanosti i obrazovanju. Diplomatsko djelovanje u kojem imamo punu otvorenost češke strane omogućuje nam dodatno približavanje u mnogim pitanjima geopolitičkog, gospodarskog  i sigurnosnog određenja.

Posebno smo ponosni na naše građane u Češkoj i hrvatsku manjinu u Južnomoravskom kraju, koja je u zamahu završetka postojećih projekata i uspostavljanja novih inicijativa: njihov napor u završetku Hrvatskog doma u Jevišovki te novi polet u aktiviranju Češko-hrvatskog društva snažno podržavamo. Uz češku zajednicu u Hrvatskoj oni su prekrasan, snažan most koji povezuje naša dva naroda i naše dvije države.

Posebno cijenimo dolaske više od 800 000 čeških turista svake godine u Hrvatsku. Češki su prijatelji prvi prepoznali turističke potencijale naše zemlje i ostali vjerni svih ovih godina. Oni su pronositelji spoznaja o našim turističkim potencijalima, kulturnom bogatstvu pa slijedom toga i pokretači novih gospodarskih inicijativa. Dobrodošli u Hrvatsku!

Radujemo se budućim susretima i suradnji.
Uz srdačne pozdrave, vaša

Ljiljana Pancirov
veleposlanica
Republike Hrvatske u Republici Češkoj