Prag, 09. travnja 2019.

Hrvatski filmski maraton u Vsetínu od 12. do 14. travnja 2019.

Proljeće je u Češkoj bogato na filmska zbivanja. Tako u Vsetínu u Kino Vatra Vsetín ovaj petak 12. travnja počinje u organizaciji Filmový klub Vsetín „Hrvatski filmski maraton“ posvećen novom hrvatskom filmu i velikanu hrvatskog glumišta Ivi Greguroviću.

Maraton počinje u petak u 17:00 s filmom Zrinke Ogreste “S one strane”. Svečano otvaranje je u 19:00 s prikazivanjem filma Vlatka Vorkapića “Sonja i bik”. Nakon toga slijedi u 21:30 “Comic Sans” film Nevia Marasovića, a u 23:45 film Dalibora Matanića “Egzorcizam”.

U subotu se počinje već u 9:30 s filmom “Takva su pravila” Ognjena Svilčića, a u 11:15 “Kratki izlet” Igora Bezinovića. U Vsetínu nisu zaboravili ni na djecu pa je tako u 12:40 i jedan film za njih “Lichožrouti”, koji je napravljen u zajedničkoj češko-hrvatsko-slovačkoj koprodukciji. U 14:25 je film Antonia Nuića “Život je truba”; 16:35 “Kosac” Zvonimira Jurića; 18:50 “Agape” Branka Schmidta, a u 20:35 još jedan njegov film “Ljudožder vegetarijanac”. Subota navečer je u znaku Dalibora Matanića - kratki filmovi “Suša”, “Tulum” i “Mezanin”, te film “Tata”.

Nedjeljni program počinje u 9:30 sa “Oslobođenjem Skopja” Rade i Danila Šerbedžija; 11:15 je “Teleport Zovko” i “Šuti” Predraga Ličina, a cijeli filmski maraton zatvara film “Sve najbolje” Snježane Tribuson.

 Prateći program je jedinstvena izložba koju je prigodom filmskog maratona Vsetín pripremila Hrvatska kinoteka - Hrvatski državni filmski arhiv. Na nekoliko panela s češkim tekstovima, posjetiteljima će biti predstavljeni primjerci različitih materijala vezanih za hrvatsko filmsko stvaralaštvo. Riječ je o širokom rasponu promotivnih filmskih materijala, kao što su fotografije, plakati, brošure, katalozi, priopćenja za tisak i razni dokumenti vezani uz hrvatsko filmsko stvaralaštvo.

Pozivamo Vas sve da nam se pridružite na ovom filmskom maratonu koji organizira Filmový klub Vsetín u suradnji s našim Veleposlanstvom u Pragu. Glavni partner filmskog maratona je Dom kulture Vsetín. Izložbu su podržali Ministarstvo kulture Češke Republike, grad Vsetín, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i tvrtke iz regije.