Prag, 01. listopada 2020.

Proglašeno izvanredno stanje u Češkoj zbog pogoršanje epidemiološke situacije

Vlada Češke Republike donijela je 30. rujna odluku o proglašenju izvanrednog stanja u Češkoj od 5. listopada, u trajanju od 30 dana. Razlog je pogoršanje epidemiološkog stanja u zemlji, a izvanredno stanje ujedno daje Vladi šire mogućnosti upravljanja epidemijom i operativnim odgovorima na aktualnu situaciju. Osobito se to odnosi na ograničavanja slobode okupljanja. Cilj mjera uvedenih tijekom izvanrednog stanja je smanjiti reprodukcijski broj (R) zaraze Covidom-19 ispod stope od 1,0. Izvanrednim stanjem ne mijenja se režim na granici i moguće je ulaziti u Češku kao i ranije, ovisno o procjeni epidemiološkog stanja u državi iz koje se dolazi, a koje jednom tjedno utvrđuju nadležna tijela u Češkoj.

Od ponoći 5. listopada do ponoći 18. listopada 2020.  zabranjena su okupljanja više od 20 osoba na otvorenom te više od 10 osoba u unutarnjim prostorima, a sudionici su dužni održavati razmak od 2 m. Izuzeti su članovi kućanstava, osobe koje obavljaju radne i poslovne aktivnosti te sudionici u sklapanju braka ili registriranog partnerstva i pogreba. Zabranjeno je pjevanje na svim okupljanjima.

Zabranjeni su koncerti, kazališne izvedbe te drugi umjetnički nastupi i svečanosti na kojima se pretežno pjeva, uključujući i probe. U kazališnim, filmskim i drugim umjetničkim programima u kojima se pretežno ne pjeva smije sudjelovati maksimalno 500 sjedećih gledatelja, zabranjeno je posluživanje te prodaja hrane i pića u prostorijama u kojima se održava događaj.

U sportskim događajima koje organiziraju sportske udruge, uključujući vježbe, smije sudjelovati maksimalno 130 osoba, bez gledatelja.

Ugostiteljski objekti zatvoreni su za javnost od 22.00 do 6.00 sati. Izuzeti su objekti namijenjeni vlastitim zaposlenicima, korisnicima zdravstvenih i socijalnih ustanova itd. Izvan navedenog vremenskog razdoblja ne smije unutar objekta biti više posjetitelja nego  ima mjesta za sjedenje, pri čemu kod jednog stola smije sjediti maksimalno 6 osoba te se mora držati razmak između osoba kod pojedinih stolova od minimalno 1,5 m.

Vjerska okupljanja ograničena su mjestima za sjedenje, s maksimalnim brojem od 100 sudionika.

Zabranjeno je sudjelovanje javnosti na sjednicama tijela općinske i županijske samouprave.

U školama, izuzev od prvog do petog razreda osnovnih škola, zabranjeno je pjevanje i sportske aktivnosti. U ostalim oblicima djelovanja rad škola u nadležnosti je županijskih higijenskih postaja koje donose odluke ovisno o pregledu epidemiološkog stanja, tzv. semaforu. Od 5. listopada prelaze na nastavu na daljinu srednje, strukovne i visoke škole u županijama sa stupnjem II. i III. epidemiološke opasnosti (narančasta i crvena zona). Izuzete su praktična nastava i priprema te individualne konzultacije i polaganje ispita u visokim školama.

Na snazi ostaju sve ranije uvedene mjere suzbijanja zaraze.