Prag, 15. srpnja 2020.

ULAZAK DRŽAVLJANA I REZIDENATA EU-a U HRVATSKU

Državljani EU-a (bez obzira na mjesto prebivališta), Schengenskog prostora i država pridruženih Schengenskom prostoru, članovi njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji u navedenim zemljama borave na temelju dozvole boravka (u Češkoj Republici je riječ o privremenom ili stalnom boravku) ili nacionalne dugoročne vize izdane za razdoblje duže od 90 dana. Državljani EU-a i Schengenskog prostora moraju imati važeću putovnicu ili osobnu iskaznicu (bez obzira na dob). Rezidenti moraju imati putovnicu ne stariju od 10 godina, koja će vrijediti tijekom cijelog boravka u Hrvatskoj još najmanje 90 dana te dozvolu boravka, odnosno dugoročnu vizu.

Ostali državljani trećih zemalja mogu ući u Hrvatsku radi tranzita u drugu susjednu zemlju, u svrhu turizma, poslovne aktivnosti ili radi drugog gospodarskog interesa te radi školovanja, kao i zbog neodgodivih osobnih razloga (tu spada i posjedovanja nekretnine u Hrvatskoj). Tranzit je moguć ako će osobi druga susjedna država omogućiti ulazak. Rok za tranzit je 12 sati i granična policija provjerava je li osoba napustila Hrvatsku u tom roku. Državljani trećih zemalja koji nisu rezidenti EU/Schengenskog prostora i koji ulaze u Hrvatsku zbog neodgodivih osobnih razloga, dužni su biti u karanteni/samoizolaciji tijekom 14 dana od dana ulaska. Karantena/samoizolacija može se skratiti na 7 dana ako osoba o svom trošku napravi sedam dana po ulasku PCR test na COVID-19 i dobije negativan rezultat. Državljani trećih zemalja koji nisu rezidenti EU/Schengenskog prostora i koji ulaze u Hrvatsku u svrhu turizma, poslovne aktivnosti ili radi školovanja moraju na ulasku predočiti negativan nalaz PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na COVID-19, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz). U protivnom dužni su biti u 14-dnevnoj karanteni/samoizolaciji. Navedene osobe moraju dokazati razloge ulaska. U slučaju turističkog posjeta to je, na primjer, dokaz o plaćenom smještaju ili o rezervaciji plaćenog smještaja, dokaz o uplaćenom ili dogovorenom turističkom obilasku Hrvatske, ugovor o zakupu prostora u kampu ili rezervacija parcele u kampu, ugovor o najam turističkog broda ili jedrilice, kao i dokaz o korištenju drugih komercijalnih turističkih aktivnosti.

Državljani i rezidenti EU/Schengenskog prostora ne trebaju imati potvrdu o rezervaciji smještaja, odnosno druge dokaze o svrsi putovanja. Međutim, izuzev putnika u tranzitu, svi koji putuju u Hrvatsku dužni su najaviti adresu svog boravišta u Hrvatskoj, broj mobitela i e-mail adresu radi eventualnog kontaktiranja iz epidemioloških razloga. Ukoliko želite izbjeći zadržavanje na graničnom prijelazu, dostavite podatke unaprijed putem online obrasca koji se nalazi ovdje: https://entercroatia.mup.hr. Osobe koje borave na istoj adresi u Hrvatskoj mogu se prijaviti putem jednog obrasca klikom na „dodaj putnika“. Za boravak na više adresa, kliknite na „dodaj objekt“. Za jednodnevne izlete izaberite u vrsti smještaja „Poslovni objekt“, u naziv smještaja upišite „Jednodnevni izlet“, u polja za mjesto i adresu smještaja navedite destinacije i mjesta koja se posjećuju. Na Vaš e-mail dobit ćete potvrdu o zaprimljenoj najavi i dodatne potrebne informacije. Ukoliko budete putovali automobilom, istaknite potvrdu na vjetrobranskom staklu vozila. Službenik samo mora skenirati kod i Vi možete nastaviti vožnju. Pri prelasku granice pritom možete na glavnim graničnim prijelazima koristiti posebnu traku radi ubrzanja procedure. Oni koji podatke ne najave putem online obrasca morat će to napraviti na graničnom prijelazu.

Sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku bez obveze samoizolacije dužne su pridržavati se tijekom prvih 14 dana od ulaska sljedećih uputa i preporuka:

  • Izlaske iz smještaja ograničiti samo na nužne: obavljanje posla (ako je riječ o poslovnom razlogu boravka) te obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.
  • Tijekom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuje se koristiti masku ili prekrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku toplom vodom i sapunom ili dezinfekcijskim sredstvom.
  • Izbjegavati korištenje javnog prijevoza. U prijevoznom sredstvu poželjno je da je osoba sama ili isključivo s osobama koje dijele zajednički smještaj.
  • Dosljedno izbjegavati grupiranja i okupljanja.
  • Tijekom poslovnih sastanaka susretati se sa što manjim brojem osoba, osigurati fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava te izbjegavati nepotrebne sastanke.
  • Usluge plaćanja obavljati bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili on-line uslugama.
  • Svako jutro izmjeriti tjelesnu temperaturu te ukoliko je viša od 37,2° C, mjerenje ponoviti nakon 10 minuta, a ako je temperatura ponovno viša od 37,2° C ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu. Isto vrijedi za pojavu simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje ili gubitak osjeta njuha). U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma, javiti se hitnoj medicinskoj službi na broj 194.