Prag, 16. travnja 2021.

ULAZAK IZ HRVATSKE U ČEŠKU – HRVATSKA U TAMNOCRVENOJ ZONI

Obzirom da je Hrvatska temeljem epidemioloških pokazatelja premještena u kategoriju zemalja s vrlo visokim stupnjem rizika od koronavirusa, svi koji dolaze iz Hrvatske u Češku dužni su:

  • prije putovanja ispuniti online obrazac www.prijezdovyformular.cz,
  • pri ulasku posjedovati negativan rezultat antigenskog testa na koronavirus, napravljen u akreditiranom laboratoriju u državi članici EU maksimalno 24 sati prije početka putovanja, ili negativan rezultat PCR testa na koronavirus, napravljen u akreditiranom laboratoriju u državi članici EU maksimalno 72 sati prije početka putovanja,
  • najranije 5. dan i najkasnije 14. dan od ulaska u Češku obaviti o vlastitom trošku PCR testiranje i rezultat testa dostaviti nadležnoj županijskoj higijenskoj postaji prema mjestu boravka u Češkoj (u Pragu se test dostavlja na adresu: hc@hygpraha.cz). Vrijeme od ulaska do primitka negativnog rezultata PCR testa mora se provesti u samoizolaciji.

Ovi uvjeti vrijede bez obzira da li putnici dolaze u Češku javnim ili individualnim prijevozom.

Online najaviti ulazak i posjedovati test pri ulasku dužne su i osobe u tranzitu kopnenim putem koji smije trajati maksimalno 12 sati. 

Od obveze prethodne najave ulaska, posjedovanja testa pri ulasku i naknadnog testiranja u Češkoj izuzeti su državljani EU i državljani trećih zemalja s odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u EU koji su u tranzitu zračnim putem, u trajanju do 12 sati, ili koji su Češku napustili na maksimalno 12 sati ili koji putuju u Češku na maksimalno 12 sati iz razloga kako slijedi:

  • poslovne svrhe i rad, skrb o djeci, rodbini ili životinjama, neophodni posjeti medicinskim i socijalnim ustanovama, uključujući pružanje pratnje rodbini i bliskim osobama, rješavanje neodgodivih službenih pitanja ili posljedica nezgoda, uključujući pružanje pratnje rodbini i bliskim osobama, nazočnost na sprovodu s maksimalno 15 sudionika, studij, uključujući polaganje ispita i studijske prakse, sudjelovanju u događaju od posebne važnosti odobrenom od strane Ministarstva zdravstva Češke Republike i putovanja u mjesto prebivališta/boravišta. Tranzit preko Češke dopušten je samo iz prethodno navedenih razloga.

Od obveze online najave i posjedovanja testa izuzeti su također radnici u međunarodnom prijevozu uz odgovarajuću potvrdudjeca mlađa od 5 g. te radnici kritične infrastrukture čiji je ulazak u interesu Češke, policajci koji vrše dužnost pratnje, osoblje diplomatskih misija u Češkoj i članovi obitelji diplomata, nositelji diplomatskih putovnica i djelatnici međunarodnih organizacija registriranih pri Ministarstvu vanjskih poslova Češke koji će u Češkoj boraviti manje od 72 sata, državljani EU i nositelji češke dugoročne vize i osobe s dozvolom privremenog ili stalnog boravka u Češkoj koje su preboljele Covid-19, a koje posjeduju pismenu potvrdu na engleskom ili češkom jeziku, izdanu od liječnika u državi članici EU-a, da ne pokazuju kliničke znakove Covid-19, da su bolovali od Covid-19, da su nakon pozitivnog PCR testa proveli odgovarajuće vrijeme u samoizolaciji sukladno mjerama države članice EU-a u kojoj su bolovali te da je od datuma prvog pozitivnog PCR testa prošlo minimalno 14 dana i maksimalno 90 dana, kao i nositelji diplomatske note kojom se dokazuje da su izvršili propisanu samoizolaciju uslijed bolovanja od Covid-19.

Osobe koje su pozitivno testirane manje od 14 dana prije planiranog ulaska u Češku, dužne su izbjegavati korištenje javnog prijevoza, ukoliko je to moguće, zatim obavijestiti o pozitivnom testu mjesno nadležnu županijsku higijensku postaju te nakon dolaska biti u samoizolaciji minimalno 14 dana od datuma pozitivnog testa i ujedno minimalno 3 dana nakon prestanka simptoma Covid-19.

Tijekom prvih 14 dana od ulaska u Češku obvezno je prigodom prethodno navedenih izlazaka iz kuće nositi respirator bez ventila za izdah, minimalno klase FFP2 ili KN95. Obveza nošenja respiratora vrijedi i za radnike u međunarodnom prijevozu, osobe u tranzitu, osobe koje ulaze u Češku na maksimalno 12 sati, osoblje diplomatskih misija u Češkoj i članovi obitelji diplomata, nositelji diplomatskih putovnica i djelatnici međunarodnih organizacija registriranih pri Ministarstvu vanjskih poslova Češke koji će u Češkoj boraviti manje od 72 sata, osobe koje ulaze temeljem potvrde da su preboljele Covid-19 ili temeljem diplomatske note kojom se dokazuje da su izvršili propisanu samoizolaciju ii radnici kritične infrastrukture čiji je ulazak u interesu Češke. Izuzeta su samo djeca do 5 g. starosti.

Osobe koje rade ili studiraju u Češkoj smiju na radno mjesto, odnosno u obrazovnu instituciju dolaziti tek nakon što poslodavcu, odnosno obrazovnoj instituciji predoče negativan rezultat PCR testiranja obavljenog u Češkoj. Osobe koje rade ili studiraju u Češkoj također dužne su obavijestiti poslodavca, odnosno obrazovnu instituciju ukoliko bi putovale iz Češke u zemlju sa srednjim, visokim ili vrlo visokim stupnjem rizika od koronavirusa na više od 12 sati. Listu rizičnih zemalja ažurira Ministarstvo zdravstva Češke Republike se svakog ponedjeljka i objavljuje ju na web stranici posvećenoj informacijama o koronavirusu, u češkoj i engleskoj verziji.

Detaljne informacije o ulasku u Češku, na češkom i na engleskom jeziku možete pronaći na web stranici MUP-a Češke Republike.