Prag, 11. svibnja 2020.

ULAZAK STRANIH DRŽAVLJANA U REPUBLIKU HRVATSKU

Građani država članica EU i članovi njihovih obitelji, državljani trećih zemalja s dugotrajnim boravištem u državi članici EU i nositelji nacionalnih dugoročnih viza država članica EU smiju od 9. svibnja ulaziti u Republiku Hrvatsku, ako imaju poslovni razlog ili kod kojih postoji koji drugi gospodarski interes,
- osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga. Neodgodivim osobnim razlogom smatra se također vlasništvo nekretnine ili plovila (vrijedi i za nositelje leasinga) koje se nalaze u Hrvatskoj. Za ulazak u Hrvatsku morate udovoljiti jednom od sljedećih uvjeta:

  1. Posjedovanje dokumentacije kojom dokazujete vlasništvo nekretnine ili plovila (vrijedi i za nositelje leasinga) koje se nalaze u Hrvatskoj. Na graničnom prijelazu dužni ste navesti adresu na kojoj ćete boraviti (u mjestu u kojem se nalazi nekretnina/plovilo ), kontakt broj telefona i vrijeme boravka uključujući predviđeni datum odlaska iz Republike Hrvatske.
  2. Posjedovanje dokumentacije kojom dokazujete poziv gospodarskog subjekta u Hrvatsku, interes gospodarskog subjekta za dolazak u Hrvatsku, ili poziv na poslovni sastanak. Na graničnom prijelazu dužni ste navesti adresu na kojoj ćete boraviti, kontakt broj telefona i vrijeme boravka uključujući predviđeni datum odlaska iz Republike Hrvatske.
  3. Imate li za ulazak poslovni razlog koji nije naveden u prethodnim točkama, potrebno je Vašu namjeru prvo najaviti na uzg.covid@mup.hr te pričekati pisanu suglasnost.

Sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku dužne su se pridržavati 14 dana, od dana prelaska državne granice, sljedećih uputa i preporuka:

  • Izlaske iz smještaja ograničiti samo na nužne: obavljanje posla (ako se radi o poslovnom razlogu boravka) te obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.
  • Tijekom nužnih izlazaka iz smještaja preporuča se koristiti masku ili prekrivalo za nos i usta te održavati fizički razmak od drugih osoba minimalno 1,5 m.
  • Izbjegavati korištenje javnog prijevoza. U prijevoznom sredstvu poželjno je da je takva osoba sama ili isključivo s osobama s kojima dijeli zajednički smještaj.
  • Treba dosljedno izbjegavati grupiranja i javna okupljanja.
  • Tijekom poslovnih sastanaka treba se susretati što manji broj osoba, potrebno je osigurati fizički razmak od 1,5 m uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava, izbjegavati nepotrebne sastanke.
  • Tijekom boravka u smještaju sami sebi pripremati hranu, odnosno koristiti usluge dostave hrane i pića.
  • Usluge plaćanja obavljati bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili on-line uslugama.

Svako jutro izmjeriti tjelesnu temperaturu, ukoliko je viša od 37,2° C, potrebno je izmjeru ponoviti nakon 10 minuta, te ako je temperatura ponovno viša od 37,2°C potrebno je ostati u smještaju i javiti teritorijalno nadležnom epidemiologu. Isto vrijedi za pojavu simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje, gubitak osjeta njuha i okusa). U slučaju nagle pojave teških, životno ugrožavajućih simptoma, javiti se hitnoj medicinskoj službi.