Prag, 06. listopada 2017.

ZNANSTVENI KOLOKVIJ O FASUTU VRANČIĆU POVODOM 400. OBLJETNICE SMRTI

Poštovani sugrađani i prijatelji,

srdačno vas pozivamo na znanstveni kolokvij povodom obilježavanja 400. obljetnice smrti hrvatskog polihistora, izumitelja i leksikografa Fausta Vrančića koji će se održati u ponedjeljak, 9. listopada u 17:00 sati u Domu narodnih manjina – Vocelova 3, Prag 2 . Kao političar i diplomat na dvoru cara Rudolfa II. Habsburga, dugi je niz godina boravio u Pragu, o čemu više možete pročitati u privitku. Razvijena sredina bila je poticaj da započne rad na djelima iz područja leksikogra􀏐ije, tehnike, 􀏐ilozo􀏐ije, historiogra􀏐ije i književnosti.

Faust Vrančić svojim je profesionalnim, intelektualnim i duhovnim djelovanjem povezivao različite političke prostore Europe svoga doba. Djelima i značajem nadilazi okvire nacionalne baštine, a vizionarskim projektima prerasta granice epoha.

Na kolokviju ćete imati priliku čuti predavanja/prezentacije o raznim aspektima djelovanja Fausta Vrančića koje će održati znanstvenice iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Jedna od zanimljivosti vezanih uz Fausta Vrančića je činjenica da je, kao i Leonardo da Vinci, radio nacrte padobrana, ali su Faustovi nacrti bili revolucionarni utoliko što je Leonardov padobran bio piramidalan, dok je Vrančićev četverokutnog oblika, kakav se koristi kod velike većine današnjih padobrana. Postoje i pisani tragovi o tome da je Vrančić, padobranom napravljenim po nacrtu, izveo i skok, što bi bio prvi skok padobranom u povijesti.

U sklopu obilježavanja obljetnice, poznati hrvatski fotograf Šime Strikoman će, u suradnji s O. Š. Stross iz Praga 7, snimiti milenijske fotografije posvećene i Faustu Vrančiću i J. J. Strossmyeru u utorak, 10. listopada u 12:00 ispred crkve Sv. Ante na Strossmayerovom trgu.

Srdačno vas još jednom pozivamo da se zajedno s nama u čast Fausta Vrančića, vratite u vrijeme Rudolfa II i Machinae Novae.

- Faust u Pragu

- Program