Prag, 06. studenog 2019.

Radna posjeta mr.sc. Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Češkoj Republici i sudjelovanja na sastanku na vrhu "Friends of Cohesion"

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, boravio je u radnom  posjetu Češkoj Republici. U Pragu je 4. studenoga, uoči sastanka na vrhu  Prijatelji kohezije, razgovarao s češkim premijerom Andrejom Babišem o jačanju gospodarske suradnje i trgovinske razmjene Hrvatske i Češke, o proračunu Europske unije, pitanju migracija i Schengenu, politici proširenja te prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. U izjavi nakon sastanka, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je dobre odnose između Češke i Hrvatske, dvije povijesno i tradicionalno bliske prijateljske zemlje. koje su tijekom povijesti iskazivale međusobnu podršku. 

Summit 17 članica EU-a, okupljenih u neformalnoj skupini Prijatelji kohezije, koja se protivi smanjivanju kohezijskih sredstava u budućem sedmogodišnjem proračunu EU-a, održan je Praškom gradu u Pragu 5. studenoga. Po završetku summita zajedničku konferenciju za novinare održali su domaćin skupa, češki premijer Andrej Babiš i hrvatski premijer Andrej Plenković, kao predsjednik vlade buduće predsjedateljice Vijećem EU-a. Plenković je kazao da je usvojena zajednička deklaracija koja šalje ključnu poruku konvergencije s najrazvijenijim članicama, kako bi građani još više osjetili dodanu vrijednost članstva. Hrvatska će tijekom svoga predsjedanja Vijećem Europske unije učiniti sve što može da se dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje 2021.-2027. postigne što je prije moguće.

Predsjednik Vlade sastao se u hrvatskom veleposlanstvu u Pragu s predstavnicima moravskih Hrvata i hrvatske zajednice u Češkoj Republici. U svom je obraćanju naglasio kako u svakom boravku u nekoj zemlji inzistira na sastanku s predstavnicima hrvatske manjine i zajednice, jer ovakvi susreti trebaju biti „trenutci okupljanja, zajedništva i prisjećanja koliko zajednički moramo jačati povezanost domovinske i iseljene Hrvatske te raditi na unaprjeđenju položaja Hrvatske i kvalitete života u njoj." Izrazio je zadovoljstvo što velik broj hrvatskih kompanija djeluje u Češkoj Republici i što su ovdje etablirale svoje urede, pridonoseći jačanju hrvatskoga gospodarstva i gospodarskih odnosa dviju zemalja.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana