Prag, 27. studenog 2019.

Izbori za Predsjednika Republike Hrvatske - objava biračima

Objava o registraciji birača uoči izbora za Predsjednika Republike Hrvatske

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu na temelju članka 29. stavka 1. i članka 36. stavka 1. Zakona o registru birača (NN 144/12, 105/15) daje objavu o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača.

Pozivaju se na prethodnu registraciju (birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj) i aktivnu registraciju (birači koji nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj) u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pragu, kako bi mogli glasovati na izborima za Predsjednika Republike Hrvatske koji će se održati u nedjelju, 22. prosinca 2019. godine u vremenu od 7,00 do 19,00 sati i u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu.

Birači kojima je izdana osobna iskaznica s adresom prebivališta izvan RH bit će aktivno registrirani po službenoj dužnosti prema adresi u osobnoj iskaznici te ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva ili u RH, moraju podnijeti Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

S obzirom na mogućnost drugog kruga glasovanja, birači imaju mogućnost kod podnošenja zahtjeva, odlučiti odnosi li se zahtjev i za drugi krug glasovanja, koji je predviđen za nedjelju, 05. siječnja 2020. godine u vremenu od 7,00 do 19,00 sati.

Zahtjev za registraciju podnosi se popunjavanjem obrasca za registraciju (u privitku objave) koji se u Veleposlanstvu RH u Pragu može predati osobno, poštom ili putem e-maila praha@mvep.hr - skenirano,  zaključno do 11. prosinca 2019. U istom roku birači mogu odustati ili promijeniti svoj zahtjev za prethodnu ili aktivnu registraciju.

Bez obzira na način podnošenja, zahtjev je valjan ako je vlastoručno potpisan i priloži mu se preslika važeće hrvatske identifikacijske isprave (putovnice ili osobne iskaznice).

Svi birači mogu do zaključno 11. prosinca 2019. provjeriti svoj upis u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave RH https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/, u Uredima državne uprave u RH, u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH i putem online sustava e-Građani te zatražiti izmjene eventualnih pogrešnih podataka.

 

OBJAVA BIRAČIMA

ZAHTJEV ZA AKTIVNU I PRETHODNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE

 

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana