Uvodna riječ

Dobro došli na internetsku stranicu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pragu!


Nadam se da ćete na ovoj stranici pronaći korisne informacije i steći bolji uvid u aktivnosti samog Veleposlanstva. Pratiti nas možete i na društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera (@InesTroha).

Veze hrvatskog i češkog naroda sežu u duboku prošlost, a intenzitet kontakata te brojne razmjene koje su nas obostrano obogaćivale stvaraju pozitivno okruženje za  rad Veleposlanstva. Naše političke odnose bitno određuje okolnost da su obje zemlje članice EU, što najvećim dijelom definira našu zajedničku agendu. Članstvo u EU pogoduje i  jačanju gospodarskih veza. Neprekidno raste broj upita hrvatskih poduzetnika zainteresiranih za sklapanje poslova s češkim poslovnim subjektima, a višegodišnji pozitivni trendovi u češkoj ekonomiji pogoduju i rastu zanimanja čeških ulagača za Hrvatsku. Sloboda kretanja radne snage unutar granica EU urodila je i sve većim brojem hrvatskih građana koji doseljavaju u Češku u potrazi za poslom. Čvrstu poveznicu predstavljaju i nacionalne manjine: razmjerno brojna i izvrsno organizirana češka manjina u Hrvatskoj i, mnogo manja i povijesnim nedaćama pogođena, hrvatska manjina u Južnomoravskom kraju. Jednim od najvažnijih postignuća u protekle četiri godine držim upravo odluku češke Vlade kojom se našoj manjini dodjeljuje gotovo 620.000 EUR u svrhu izgradnje svojevrsnog muzejsko-dokumentacijskog centra u selu Jevišovka.

Sadržaji koji se objavljuju na ovoj i FB stranici namijenjeni su prvenstveno hrvatskim državljanima nastanjenima u Češkoj te češkim prijateljima naše domovine. Potonjih ne manjka jer, kako znamo, samo prošle godine ih je više od 800 tisuća posjetilo hrvatsku obalu. Cijenit ćemo vaše povratne informacije i prijedloge za poboljšanje stranica i proširenje njihova sadržaja. Pozivam vas da se odazovete događajima koje organizira Veleposlanstvo te se kroz druženje povežete i s ostalim pripadnicima hrvatske zajednice u Češkoj ili s domaćinima koji vole Hrvatsku.

Srdačno vas pozdravljam!

Ines Troha, veleposlanica Republike Hrvatske u Češkoj Republici

 

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana